Esther Vilar

Jalousi

Premiere: 18. september 2004
Scene: Husets Teater

Danmarkspremiere i 2004, Husets Teater
Urpremiere i Paris 2001

International succesforestilling af Esther Vilar i iscenesættelse af Nikoline Werdelin.

Medvirkende:
Lotte Andersen, Kirsten Peuliche og Heidi Colding Hansen.

Resumé
Den tysk-argentinske forfatter Esther Vilar, der i mange år har tiltrukket stor opmærksomhed med sit skæve syn på relationerne mellem kønnene, fik sit store gennembrud i 1971 med romanen ”Den dresserede mand”, hvor hun fremkommer med den provokerende tese, at det er mændene, der undertrykkes af kvinderne, og ikke omvendt.

Jalousi er fortællingen om tre kvinder: Helen Staviski, Yana Stern og Iris og deres forhold til mænd i almindelighed og den allestedsnærværende jalousi i særdeleshed. Det atypiske trekantsdrama tager sin begyndelse med Yanas mail til Helen, hvis mand Yana har forelsket sig i, og som hun har et forhold til:

”Kære Mrs. Staviski. Mit navn er Yana Stern, jeg er 40 år og bor i denne bygning i en af de penthouse-lejligheder, De og Deres mand engang forsøgte at købe. Men jeg skriver ikke for at tilbyde Dem en lejlighed, jeg skriver for at tage noget fra Dem.”

I begyndelsen nægter Helen at tro på Yana, men langsomt og sikkert, som Yana fremlægger en række uomtvistelige beviser, indser Helen, at det er sandt. Ikke desto mindre fortsætter de to kvinder med at skrive sammen, og fællesskabet forstærkes, da Helen opdager, at en yngre kvinde, Iris, er kommet ind i billedet. De er ikke længere alene. Der er en tredje i deres klub. Scenen er sat til spillet om skinsygen. Eller som det hedder i stykket:

Af kærlighed strikker du en sweater, skriver digte, sender blomster, laver børn. Af jalousi ønsker du kun at gøre én ting: dræbe, elskeren, rivalen, dig selv. Og det er lidt af en forskel, ikke?