Tegneserieunivers

Homo Metropolis

Ruth inviterer HomoMetropolisHomo Metropolis betyder storbymenneske, og er en tegneserie, der er skabt som hver daglig stribe for sig selv, med en slags pointe eller cliffhanger – men med et længere narrativt forløb.

tegning fra Homo MetropolisFigurerne er ofte fra den danske middelklasse, og det omgivende regi er tit Storkøbenhavn. De mennesker, der befolker den, er mennesker i skilsmisse, i spændingsfyldte forløb med utroskab, mennesker, der er ensomme, utilfredse eller står i et eksistensielt dilemma.

Der er en gruppe frihedselskende gamle, der flygter fra plejehjemmet op i de svenske skove, der er store skolepiger, der har ansvaret for misbrugende forældre, der er en dreng, der skifter skole, en far, der ikke må se sine tvillingesønner, og en sprogrøgtende klasselærerinde, der bliver kriminel. Anita som Kraka - Homo MetropolisDer er livstrætte akademikere, devaluerede ansatte i større firmaer, der beslutter sig til at tage sagen i egen hånd, der er en alkoholisk skuspillerinde, en buttet dame, der netdater sig gennem en lang række erotiske eventyr, hjemløse, teenageforældre og mange andre.

Hovedværk

Homo Metropolis havde premiere på Politikens bagside i 1994 (efter lidt tyvstart som Her på Bjerget) og blev udgivet dagligt med kun få pauser ind til 1999, hvorefter Politiken udgav striben i et samlet værk. Ved årtusindskiftet blev striben genoptaget i yderligere fire år. Homo Metropolis kom i 2010 tilbage på Politikens bagside, og de forgangne serier blev samme år udgivet i to bind. I 2013 blev den seneste kollektion udgivet.

“Homo Metropolis er et hovedværk i dansk kultur/litteratur/tegneserie; (…) daglige doser drama lukket ind i en snæver ramme, som ikke begrænser, men komprimerer udtrykket, så hver stribe får sin egen udgangs-stikflamme, der sammen med de andre ildprøver bliver til en større skæbnehistorie. (…) På en gang ond, kærlig og gennemskuelig tager Nikoline Werdelin skæbner op, jonglerer med dem og lader dem falde tungt til jorden – eller lande smukt på benene.” Bo Bjørnvig, Weekendavisen

Hans Morten danser - Homo Metropolis

Albums

 • Nikoline Werdelin 

  Homo Metropolis 2013-2014

  Striber fra Politiken 

 • Nikoline Werdelin 

  Homo Metropolis 2010-2012

  Striber fra Politiken 

 • Nikoline Werdelin 

  Homo Metropolis 2000-2004

  Striber fra Politiken 

 • Nikoline Werdelin 

  Homo Metropolis 1994-1999

  Striber fra Politiken 

 • Nikoline Werdelin 

  I Storbyens Favn

  Striber fra Politiken