Tidligere brevkasseredaktør i Ugebladet Søndag

Nikolines Brevkasse

I fjorten år (fra 2006-2020) havde jeg en brevkasse i Ugebladet Søndag. Nogle af mine bekendte, særlig de kulturelle, siger med stolthed, at de ”aldrig læser ugeblade”, men det har jeg altid gjort. Jeg havde den sødeste Mormor, og hun holdt både Ugebladet Søndag og Alt for Damerne. Tre store damer, nemlig Agnes Henningsen, Tove Ditlevsen, Lise Nørgaard har haft brevkasser ved siden af deres kunstneriske virke og viste mig vejen.

I de fjorten år, hvor jeg var brevkasseredaktør, var jeg meget optaget af dialogen med Søndags læsere. Når jeg tænkte på ansvaret ved brevkassen, trøstede jeg mig ved, at den, der skrev, som regel havde løst halvdelen af sit problem ved at formulere det. Jeg prøvede at være den rummelige modtager – og at vinkle problemet på den ny måde og foreslå andre perspektiver.

I alt mit arbejde har jeg interesseret mig for interpersonelle relationer, og synes det var en stor gave at kommunikere med ægte mennesker og ikke kun fiktive figurer. Det blev til ret mange svar, tre om ugen i fjorten år  og min glæde ved det sproglige aspekt voksede. Jeg skrev ofte mine svar igennem mange gange, fordi jeg arbejdede med metaforer og husproglig badut – prøvede at bringe naturen ind som trøst eller at aktualisere nogle af temaerne og brede dem ud ved at se på dem som fænomener i vores tid.

Der var mange meget alvorlige breve fra fortvivlede mødre, der ikke så deres voksne døtre og børnebørn, fra voksne døtre, der ikke så deres mødre, kvinder, der prøvede at orientere sig efter tab af ægtefælle ved skilsmisse eller død. Der var mange spændende breve fra kvinder, der følte de sad fast efter at være blevet ældre, som gerne ville være kreative og have ny energi og inspiration. Nogle ville også gerne finde modet til at gå fra deres partner. Der var også skræmmende beretninger om mobning eller sexchikane på arbejdspladsen og smertefulde konflikter mellem nære veninder. I den lidt lettere ende lå spørgsmål om runde fødselsdage, invitationer, problemer med højtider og sammenkomster – og her stak min sarkasme nok frem. Jeg er ikke selv er særlig glad for store selskaber og bryder mig ikke om sociale pligter.

I marts 2020 besluttede jeg at standse brevkassen, da jeg var ved at løbe tør for energien til at forny mine svar og vinkler, og havde et stærkt behov for at tilbringe mere tid med mine fiktive mennesker igen. Anna Mejlhede, der er præst og forfatter, har overtaget den.

Jeg tegner stadig Nina fra Rosengade til Ugebladet Søndag.

 

 • Nikoline Werdelin 

  Homo Metropolis 2013-2014

  Striber fra Politiken 

 • Nikoline Werdelin, Morten Schelde, Katrine Marie Nielsen, Søren Glosimodt Mosdal, Ina Korneliussen, Lars Horneman, Anna Degnbol, Simon Bukhave, Anna Mørch Bendixen, Zven Balslev, Mari Ahokoivu 

  Jeg Tegner, Når Jeg Skriver

  11 tegneres dagbog 

 • Nikoline Werdelin 

  Homo Metropolis 2010-2012

  Striber fra Politiken