Se CV fyldt med tegneserier, drama og hæder

Om Nikoline Werdelin

Nikoline Werdelin, press photo

Hvad enten Nikoline tegner og skriver, eller om hun skriver og instruerer, så er det den tredje størrelse, der opstår i mødet mellem ord og billeder, som fastholder hendes virkelyst.

Nikoline Werdelins CV er fyldt med tegneserier, i striber og samlinger, siden hun i 1984 vandt Politikens tegneseriekonkurrence. Vinderstriben Café løb som daglig tegneserie i avisen i fire år. Senere så Homo Metropolis dagens lys og blev henover tyve år følgesvend for læsere af Politiken. Stribernes selvspejlende karakterer er kendte for at fremkalde latter i nogle splitsekunder før de intellektuelle brikker er faldet helt på plads. Serien er et samtidsportæt med sit fokus på almenmenneskelige problematikker om køn, identitet og adskillelse, og med lige dele greb i narcissisme og selvdestruktion. Stribesamlingen Homo Metropolis 2010-2012 blev kåret som Årets Tegneserie til Pingprisen i 2014, hvor Nikoline Werdelin også modtog Æresprisen.

Nikoline har også haft striberne Rose og Laura & Nugga (1986-1998) i Alt for Damerne, men i Ugebladet Søndag har hun en særlig og langstrakt affære, som både tegneserietegner, siden 2010 af Nina fra Rosengade, og som brevkasseredaktør siden 2004.

Udover sit virke som tegner er Nikoline Werdelin dramatiker og hendes niende skuespil; Stjernefamilien spiller på Det Kongelige Teater fra d. 3. februar 2017. Stykket portrætterer en violinspillende kustode fra Thorvaldsens Museum. En mand, der ikke er på internettet – en af de måske-egnede i den digitale tidsalder. Det er første gang siden 2005 at Nikoline sætter et stykke op på Det Kongelige.

Senest spillede Visen om Sidsel i Designmuseum Danmarks Have i sommeren 2015. Ligesom Natmandens datter fra 2006 blev Visen om Sidsel skrevet til Grønnegårds teatret. Nikoline Werdelins teaterstykker har turneret bredt i Danmark og flere har været opsat i nordiske og i europæiske lande. Hun havde sin egentlige debut som forfatter af Liebhaverne i 1997 og som forfatter og instruktør af Den Blinde Maler året efter. For stykkerne Mine to søstre og Boblerne i Bækken fik hun i 2001 og 2002 Reumert prisen som Årets Dramatiker. Hun har bl.a. også taget imod Holbergmedaljen og Ridderkorset.

I 2006 flyttede Nikoline Werdelin til Berlin, og vendte tilbage til Danmark i 2014, hvor hun nu arbejder fra København.

Pressebilleder

Portrætbilleder i høj opløsning til download. Fotos af Stine Heilmann

Interviews

Der er lavet mange portrætter og interviews med Nikoline Werdelin. Her kan du finde et lille udpluk af dem.

1. juni 2015

Jeg synes ikke, jeg skylder noget

Thomas Thorhauge for Nummer 9

I magasinet om tegneserier fortæller Nikoline Werdelin om udviklingen i at tegne og om hvordan det er for hende, at udkomme på daglig basis.

Læs mere
15. september 2010

50 år i dag: Werdelin bliver voksen med værdighed

af Lotte Thorsen, Politiken

I anledning af sin 50 års fødselsdag fortæller Nikoline Werdelin, hvordan hun i de senere år har “talt meget med mine veninder om, hvordan vi bliver voksne damer med værdighed. Her på vej i overgangsalderen er man endelig blevet klog og rummelig. Og det er det, man skal koncentrere sig om, i stedet for at skamme sig over sine pigmentforandringer og gå til fest i sin datters underkjole”.

Læs mere
23. november 2013

Jeg må passe lidt på mine øjne

af Berit Holbek Jensen, Jydske Vestkysten

Tidligere havde jeg et billede af mig selv som temmelig ekstrovert. Jeg kunne underholde et helt middagsbord som en slags siddende stand-up-comedian, klare to måneders prøveforløb og få en samlet teaterstab til at lytte, holde foredrag og gøre ved. Men jeg har opdaget, hvor udmattet det gør mig.

Læs mere
1. februar 2010

Homo Metropolis er tilbage i Politiken

Lotte Thorsen

I anledning af at Homo Metropolis vendte tilbage til Politiken bliver Nikoline interviewet om at bo og arbejde i Berlin.

Læs mere