Nikoline Werdelin

Akvariefuglen

Premiere: 24. september 2005
Scene: Stærekassen
Omslag: foto af Natascha Thiara Rydvald
Varighed: 2 timer i to akter

Urpremiere: Stærekassen 24. september 2005
På landsturné fra 17. oktober – 11. december 2005

Resumé

Ellen er ledende psykiater på afdelingen, en belæst, midaldrende kvinde med en faderbinding og få erfaringer med kærligheden. Jim er plejer, nyskilt og besat af musik. Irene er indlagt med en depression sammen med Tage, der har autistiske træk, Ida, der brækkede hoften som 15-årig ved at hoppe ud fra taget i den tro hun var en havesanger – og Philip, som er skizofren og besat af krig.Akvariefuglen er en historie om skrøbelige menneskers reaktion på det moderne samfund. I en hårfin balance mellem humor og alvor fortæller Nikoline Werdelin om forelskelse, magt og kampen for helbredelse i en verden af behandlere og behandlingskrævende.

Iscenesættelse: Nikoline Werdelin. Scenografi: Maja Ravn.

Medvirkende: Kirsten Olesen, Mikael Birkkjær, Karen-Margrethe Bjerre, Benedikte Hansen, Henrik Kofoed, Ole Lemmeke og Mette K. Madsen.

Indenfor murene 2

Alle de medvirkende skuespillere er på toppen af deres kunnen. Kirsten Olesen som krakeleret terapeut, Benedikte Hansen som dødsmærket depressiv, Karen Margrethe Bjerre som Strandvejsneurotiker, Mette K. Madsen som fuglesangssanger, Ole Lemmeke som erotisk portør, Mikael Birkkjær som overstrømmende skizoid, Henrik Kofoed som normalforstyrret nørd. Hvad der er sket til premieren med denne stjernebesætning kan vi ikke dømme om. Vi var til tredje opførelse, midt på dagen kl. 12. Der var ikke svært mange i salen, og de var dødsenstyste. Først da patienterne på scenen begyndte at indstudere Tjekhovs »Onkel Vanja« against all odds, turde nogen grine. Ved pausen blev der klappet frygtsomt, nogle troede det var slut. Men Nikoline Werdelins to akter varer henholdsvis fem kvarter og tre kvarter. I »Akvariefuglen« er vi på den åbne afdeling for sindslidende, og vi skal være meget heldige, om vi ikke mindst kender én, der har været der. Werdelin har sin research, sin fantasi, sin medfølelse og sin musikalitet i perfekt orden til at dosere et sådant spil rigtigt. Da hun selv har instrueret det, må hun også tilskrives æren for at fastholde hele rækken af skuespillere på et både svimlende ægte og ekvilibristisk niveau.

Anmeldelse 07.10.2005 Weekendavisen (Det kgl. Teater)